Pravice nesmí přijít o jediný hlas, proto vstřebala i extremisty, říká expert z Likudu

Pavel Novotný

Likud chce po dnešních izraelských volbách opět sestavit ryze pravicovou vládu. Alternativou k ní je údajně jen vlastenecky vlažný kabinet, který se bude opírat o poslance zvolené za hnutí izraelských Arabů. A ti prý podporují terorismus. Proto je nutné politicky integrovat i nejradikálnější kruhy, aby pravice nepřišla o jeden jediný hlas. Pro INFO.CZ to uvedl Eli Hazan, který je zahraničněpolitickým expertem Likudu.

„Ideální uspořádání budoucí koalice? Ctrl +C, Ctrl + P,“ směje se Hazan přes celou kavárnu, kde je ovšem takový hluk, že je sotva slyšet. Posedávání u hořkého nápoje je nejoblíbenější činnost všech Izraelců bez rozdílu politické příslušnosti, muž sedící naproti má ale v tomto ohledu jasno. Stále pravicovější Likud se po volbách musí opět spojit se svými dosavadními (často radikálně pravicovými) koaličními spojenci. Pouze takový tým je podle něj jedinou správnou možností pro Izrael.

Vedeme řeč o tom, že šéf Likudu a stávající premiér Benjamin Netanjahu vtáhl do mainstreamové politiky krajně pravicové žáky rasistického rabína Meira Kahaneho, jehož stranu Kach v roce 1994 sám Izrael zakázal. A v témže roce ji USA, EU či Kanada zařadily mezi teroristické organizace. Politik známý i pod zdrobnělinou Bibi, který zemi vládne celou dekádu, svým radikálním souputníkům ze Sjednocené pravice nabídl nejméně jedno ministerstvo, pokud Kahaneho následovníky vstřebají.

Izraelská krajní pravice chce od Netanjahua funkci pro obdivovatele hromadného vraha Palestinců

sinfin.digital