Před nacisty zachránil 600 dětí, ukrýval je v koších na prádlo. Hrdina van Hulst zemřel ve 107 letech

Info.cz

sto

Hrdina, jakých nebylo mnoho. Johan van Hulst za války zachránil více než 600 mladých Židů, kvůli kterým soustavně riskoval vlastní život. Později se stal senátorem v barvách křesťansko-demokratické strany. Dožil se úctyhodného věku – zemřel před týdnem ve 107 letech, jak teď informuje britský Daily Mail.

Johan van Hulst zachraňoval děti, když byl ředitelem protestantské školy, která byla přímo naproti detenčnímu zařízení. To sloužilo nacistům k přípravě dětí pro transporty do táborů smrti. Když bylo plné, některé děti se přesunuly do van Hulstovy školy.

Právě tam vymyslel „geniální systém“ schovávání dětí ve městě – pašoval je postupně v pytlích a koších na prádlo. Nacistům je pak v dokumentech často nepřiznával. Pokud jich do školy přišlo 30, van Hulst jich nahlásil jen 25.

Inspektor nizozemského ministerstva školství se ho v roce 1943 zeptal, zda jsou to židovské děti. „Nečekáte, že vám na tohle odpovím, že ne?“, řekl van Hulst. Kontrolor mu potřásl rukou a řekl, ať je opatrný.

V roce 1945 byl van Hulst prozrazen kolaborantem a musel se začít schovávat.

Během svého života obdržel několik vyznamenání. V roce 1972 byl oceněn titulem Spravedlivý mezi rovnými. Ten se uděluje nežidům, kteří pomáhali zachraňovat Židy během nacistického vraždění.

Van Hulsta vyznamenal i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Při udílení vyznamenání mu řekl, že ten, kdo zachrání jeden život, zachrání vesmír. „Zachránil jste stovky vesmírů. Chci vám poděkovat jménem Židů a hlavně jménem humanity,“ dodal Netanjahu.

sinfin.digital