Předběhla Čína USA? Na její lodi se povedlo vyfotit záhadnou zbraň budoucnosti

Ondřej Fér

Na internet unikly fotografie čínské výsadkové lodi s podivnou zbraní umístěnou na přídi. Podle mnoha expertů jde o prototyp zbraně budoucnosti - elektromagnetické dělo. Jestli jsou jejich vývody správné, získala Čína ve zbrojní oblasti náskok před všemi ostatními velmocemi, zejména před Spojenými státy. Ty svůj „railgun” zatím zkouší jen na pevnině.

Na první pohled je Chaj-jang Šan obyčejná výsadková loď. 120 metrů dlouhá, s výtlakem 4800 tun, se třemi kanóny ráže 37 milimetrů. Jak ale upozorňují weby jako PopScience nebo Drive, na posledních fotograficích lodi Chaj-jang Šan je něco jinak. Na přídi totiž místo obligátního dvoukanónu stojí podivuhodná dělová věž, ze které ční jediná masivní hlaveň s velkou ráží a očividně masivní konstrukcí.

Například Tyler Rogoway z Drive má jasno: na přídi Chaj-jang Šan je prototyp elektomagnetického děla, ikonického railgunu. Zbraně, která vysokou rychlostí vystřeluje ničivé projektily na vzdálenost snad až dvě stě kilometrů. Zbraně, o které se předpokládalo, že s jejím vývojem nejdál jsou Spojené státy.

Čína jásá. Vypouští drony, které se umí rojit a hemžit jako žádné jiné na světě

sinfin.digital