Předčasné volby na Slovensku? Obávám se opozice, chci úředníky, říká spisovatelka Hrubaničová

Spisovatelka, pedagožka a herečka Ingrid Hrubaničová v rozhovoru pro INFO.CZ přiznává, že ji optimismem nenaplňuje nejen současná vláda Roberta Fica, ale ani opoziční formace. „Vzorce, podle kterých se chovají všechny politické strany, mi připomínají to, co jsem zažila v dětství. Tedy v éře komunismu,“ říká s tím, že se za necelých třicet let téměř nic v jejich vystupování nezměnilo. „Mají stejné atributy. Jsou dobře oblečení, mají dobré houkačky, velká auta. A hlavně, způsobem svého chování a jednání se vrátili do feudalismu. Mají zbrojnoše a královské koruny. K tomu všemu to vydávají za tradici. Otázka ale je, zda by nebylo správné po tom všem, co jsme zažili v souvislosti s těmito tradicemi, přijít s něčím novým. Tedy s politikou, která do tohoto celku vnese nějaký zásadně nový prvek. Nový prvek adekvátní naší současné situaci a 21. století.“

Překvapila vás tak masivní reakce slovenské veřejnosti na vraždu novináře Jana Kuciaka?  

Nemohu mluvit za celou společnost, pouze za sebe a své bezprostřední okolí. Navíc je otázka, kdo z nás má nyní relevantní a objektivní informace. A protože se profesně zabývám jazykem, vnímám, jakou sílu jazyk ještě pořád má. Z celého dění posledních dnů je zřejmé, že máme co do činění se společností, která nebyla už dlouho v klidu.

Latentní pulzování v každém z nás je tady přítomné velmi dlouho. Je mi padesát let, byla jsem tedy při tom, když se hroutil předlistopadový režim, a mám dojem, že život lidí v současném režimu navzdory všem oficiálním ukazatelům, údajným hodnotám nebo výrobě aut, navzdory možnostem cestovat nebo se vzdělávat, cosi elementárního postrádá. Zda je to důsledek nějaké generační zkušenosti, anebo hysterie z toho, že jisté možnosti člověk nezužitkoval, nedokážu odhadnout.

Předčasné volby? Až po pádu nebo ochromení Ficovy vlády, vzkazuje Danko

sinfin.digital