Předražené vajíčko v kleci nebo kokon? Nová budova EU v Bruselu čelí kritice

Lucie Bednárová

Od Nového roku se budou premiéři a prezidenti scházet v Bruselu ve zcela nové a budově. Její výstavbu, která se táhla více než deset let, provázela kritika, že v době, kdy si některé státy v čele s Řeckem utahovaly opasky, EU měla peníze na takové stavby. Podívejte se spolu s INFO.CZ, jak nová budova Evropské rady vypadá.

Vajíčko v kleci nebo kokon. Tak se říká nové budově Evropské rady, která v posledním desetiletí rostla nedaleko Schumanova náměstí v Bruselu, kam se soustředí všechny důležité unijní instituce. Dnes se otevírá veřejnosti a od příštího roku v ní budou probíhat všechna klíčová jednání evropských premiérů a prezidentů. Bude to také sídlo předsedy Evropské rady, kterým je nyní Polák Donald Tusk.

Co je Evropská rada?

Evropská rada patří mezi klíčové instituce EU. Jejími členy jsou hlavy států nebo předsedové vlád 28 členských států EU, předseda Evropské rady (nyní Donald Tusk) a předseda Evropské komise (nyní Jean-Claude Juncker). Evropská rada není legislativním orgánem EU, a nezapojuje se proto do jednání o legislativě EU ani jejího přijímání. Jejím úkolem je stanovit politickou agendu EU a obecné politické směry a priority EU. Evropská rada přijímá většinu rozhodnutí na základě konsensu. V některých specifických případech, které jsou stanoveny ve Smlouvách EU, může přijímat rozhodnutí jednomyslně nebo kvalifikovanou většinou. Pravidelně se schází v Bruselu (tzv. summity). Českou republiku na nich reprezentuje premiér Bohuslav Sobotka.

Rozhodnutí o její výstavbě sahá do období před více než deseti lety, kdy se EU rozrostla o deset nových členů včetně České republiky, které později doplnilo Bulharsko s Rumunskem a Chorvatsko. Spolu s tím se výrazně zvýšil i počet pravidelných jednání evropských ministrů a vrcholných politiků EU (Evropská rada). Dnes není vůbec neobvyklé, aby se v Bruselu konalo osm až devět summitů ročně (původně se politici scházeli čtyřikrát do roka). Naprostý rekord v tomto ohledu drží rok 2015, kdy se konalo dvanáct vrcholných schůzek.

sinfin.digital