Předvolební Slovensko: Kotleba i Matovič těží z toho, že politici řeší hlavně sami sebe

Po skutečné změně je na Slovensku nebývalá poptávka, říká slovenská politoložka Olga Gyarfášová v rozhovoru pro INFO.CZ a pár týdnů před sněmovními volbami zevrubně popisuje atmosféru v zemi. Vysvětluje základní trendy a vyhlídky jednotlivých aktérů: Zatímco s úspěchem Mariana Kotleby se pracuje už nějaký čas jako s realistickým scénářem, aktuálně to podle Gyarfášové vypadá, že by vítězství Smeru mohl ohrozit také Igor Matovič a jeho Obyčajní ludia a nezávislé osobnosti.

Několik týdnů před parlamentními volbami na Slovensku to vypadá, že podpora Smeru mírně, ale setrvale klesá, avšak neposiluje demokratická opozice, nýbrž Kotlebova LSNS…

Ano, pokud bychom situaci hodně zjednodušili, vypadá to tak. Je k tomu nicméně potřeba říct několik zásadních bodů. Opozice – a nejde pouze o strany, které už jsou v parlamentu, ale také o ty mimoparlamentní – je velmi fragmentovaná. Pokud bychom se podívali na její celkovou podporu, výrazně převyšuje Smer i Kotlebovu LSNS.

Pro současnou slovenskou politiku je navíc typická jistá trojpólovost. Nemáme co dělat s klasickým dělením na koalici a opozici. Do politické soutěže výrazně vstupuje také třetí subjekt, vůči kterému se samozřejmě vymezuje opozice, ale zároveň také současná vládní koalice, tj. Smer a Slovenská národná strana (SNS). Myslím tím právě pravicově-extremistickou Kotlebovu LSNS. A pokud jde o růst preferencí pro tuto stranu, má to několik příčin.

Povídejte…

Za prvé. Zásadní podmínkou pro to, aby tato strana prosperovala, aby získávala hlasy, je pokles důvěry v tradiční politické strany, pokles důvěry ve státní instituce, v nezávislost soudů, pokles důvěry v policii a celkově pokles důvěry ve vymahatelnost práva a spravedlnosti. Deficit důvěry je tady obrovský, což způsobuje, že lidé hledají alternativu, která je mimo systém. A LSNS je antisystémový prvek ve slovenské politice: svým programem bojuje proti demokratickému systému jako takovému. Ilustrovat to lze na celé řadě příkladů. Jmenovat mohu třeba absolutní ignoranci práv menšin, zpochybňování geopolitického ukotvení Slovenské republiky, zpochybňování základních institucí demokratického státu a podobně.

Marušiak: Je to špinavá kampaň. Z Kotleby je rival Smeru, pro jeho voliče není nepřijatelný

sinfin.digital