PŘEHLEDNĚ: Summit Trumpa s Putinem. Na čem by se buldoci světové politiky mohli zítra dohodnout?

Info.cz

raz

Už zítra se Helsinky stanou klíčovým místem světové politiky a bitevním polem jejích dvou těžkých vah – Vladimira Putina a  Donalda Trumpa. O jejich první setkání nejde, státníci se od Trumpova zvolení do Bílého domu viděli už dvakrát –  krátce na summitu ekonomických mocností G20 loni v červenci a v listopadu na ekonomické konferenci ve Vietnamu. Nejméně osmkrát si také volali. Vždy to ale bylo na okraji jiné události, tohle je tak jejich první vrcholná schůzka a nejdůležitější setkání amerického a ruského prezidenta od pražského jednání Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva v roce 2010. O čem budou mluvit, na čem se můžou shodnout a kdo ze summitu vyjde jako vítěz?

„Nic zlého z toho nevzejde, možná se dočkáme něčeho dobrého,“ hlásal hodiny před příjezdem do finského královského paláce, kde se ostře sledované jednání s Vladimirem Putinem bude konat, americký prezident. Zároveň dopředu vzkazuje, že on sám má malá očekávání. Dost možná ale jen proto, aby pak zítra mohl summit v okázalém stylu prohlásit za vítězství. Pro Putina je to naopak podle mnohých analytiků vítězství už teď.

Sýrie

Jedním z hlavních témat bude bez pochyb Sýrie. V posledních dnech se spekuluje o tom, že právě v otázce rozvleklé a nepřehledné války by mohlo mezi Trumpem a Putinem dojít k částečné dohodě. Obě mocnosti jsou v konfliktu aktéry, každý ale na jiné straně. Trump se v minulosti nechal slyšet, že by rád stáhl ze Sýrie americká vojska, USA a Izrael pak usilují o omezení vlivu Íránu. Právě v téhle oblasti by Trump mohl Putina požádat o pomoc.

Podle Vox.com by možná dohoda mezi Trumpem a Putinem mohla vypadat tak, že Rusko slíbí, že nebude útočit na Amerikou podporované povstalce v oblasti Dará poblíž jordánské hranice, kterou se Damašku v posledním týdnu podařilo dostat pod kontrolu. To by dalo Trumpovi volnou ruku ke stažení armády.

Putin by pak od Trumpa mohl požadovat, aby netlačil na odchod Putinova spojence Bašára Asada z pozice prezidenta. To byla podmínka předchozího šéfa Bílého domu Baracka Obamy, Trump na jeho konci v čele země nicméně nijak nelpí. I ruský deník Kommersant proto píše o možnosti výměnného obchodu v podobě Írán za Asada.

Umění udělat dohodu? Trump se chlubí schopností vyjednávat, výsledky ale ukazují, že selhává

sinfin.digital