Překvapení z Vídně? Koronavirus dosud nezvýšil celkovou úmrtnost, zjistili statistici

Statistický odbor vídeňské radnice si položil otázku, nakolik pandemie ovlivňuje celkový počet úmrtí v rakouském hlavním městě. A došel k jednoznačnému závěru: koronavirus tam z pohledu statistiky dosud neměl na celkovou úmrtnost žádný vliv.

 

Otázka, kterou statistický odbor zkoumal, je sama o sobě zajímavá. Jedna věc jsou totiž oficiálně evidované případy lidí, kteří zemřeli v přímé či nepřímé souvislosti s nákazou koronavirem, a druhá, jak se tato nákaza projevuje v celkové úmrtnosti. U části zemřelých, kteří nebyli testováni, ani neměli příznaky onemocnění, totiž lékař při ohledání vůbec nemusí zjistit – a ani nezjišťuje –, zda ke smrti přispěl právě  koronavirus. Stejně tak nelze v naprosté většině případů potvrdit, či vyvrátit, zda člověk nezemřel například proto, že v obavě z koronaviru nešel do ordinace, a podcenil tak prevenci či léčbu jiného onemocnění.

Pokud by koronavirus skutečně měl v této „šedé zóně“ na úmrtnost významný vliv, muselo by se to projevit v celkových statistikách úmrtnosti. A to se alespoň v rakouské metropoli v nestalo. „Žádnou vyšší úmrtnost zatím ve Vídni neevidujeme,“ potvrdil v rozhovoru s agenturou APA šéf statistiků Klemens Himpele. Tento závěr podle něj platí jak pro věkovou skupinu do 65 let, tak pro starší obyvatele Vídně, patřící do skupiny zvlášť ohrožených koronavirem.

Na podzim přijde obří vlna rakoviny. Lidé se bojí chodit do nemocnic, říká Ludvík

sinfin.digital