Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Překvapivá informace. Dcera agenta Skripala je při vědomí a může mluvit

Překvapivá informace. Dcera agenta Skripala je při vědomí a může mluvit

Dcera bývalého ruského a britského agenta Julije Skripalová, otrávená nedávno spolu se svým otcem v anglickém Salisbury, je při vědomí a může mluvit. Informoval o tom dnes server BBC s odvoláním na nemocnici, v níž je Skripalová hospitalizovaná od 4. března. Dosud byl stav Skripalové i jejího otce hodnocen jako kritický.

Zdravotní stav Julije Skripalové se výrazně zlepšil a podle lékařů už není v přímém ohrožení života. Informace o zlepšení jejího stavu je překvapivá. Dosud se hovořilo o tom, že oba mají jen minimální šanci na přežití.

"Jsem rád, že mohu oznámit zlepšení stavu Julije Skripalové. Na léčbu reaguje dobře, nadále je jí ale poskytována 24 hodin denně expertní klinická péče," uvedla Christine Blanshardová, která je lékařskou ředitelkou oblastní nemocnice v Salisbury. Neuvedla ale, zda se Skripalová zcela vyléčí.

Podle britské vlády byli Skripalová a její otec otráveni nervovou látkou skupiny novičok, kterou vyvinuli v 80. letech minulého století vědci v bývalém Sovětském svazu. Na její vývoj upozornil v 90. letech chemik, který se na její výrobě podílel, Vil Mirzajanov. Ten v té době z Ruska emigroval a žije v USA. I on tento měsíc uvedl, že po otravě touto látkou je jen minimální šance na uzdravení.

Britská vláda už týden po otravě Skripala a jeho dcery připsala odpovědnost za otravu Rusku, které obvinění odmítá. Británie kvůli tomu vyhostila přes dvě desítky diplomatů, odvetným krokem odpovědělo Rusko.

Tento týden se k Británii připojily přes dvě desítky zemí, včetně České republiky nebo Spojených států, a vyhostily různý počet zaměstnanců ruských ambasád. Připojilo se i ústředí NATO, které odebralo akreditaci sedmi členům ruské mise při alianci. Moskva dnes oznámila, že v odvetě vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska.

List Financial Times (FT) informoval, že Británie svým spojencům poskytla detailní vědeckou analýzu nervově paralytické látky použité při otravě, ale i řadu zpravodajských informací, které údajně podpořily její tvrzení, že za útokem stojí Rusko.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1