Přelomový verdikt evropského soudu ve sporu s Googlem: Právo na zapomnění neplatí globálně

rok

Takzvané právo na zapomnění neplatí globálně, rozhodl Evropský soudní dvůr spor mezi vyhledávačem Google a francouzským úřadem pro informatiku a svobodu (CNIL). Přelomový verdikt znamená, že Google musí v budoucnu odstraňovat na žádost odkazy pouze v Evropě, na zbytek světa se toto právo na zapomnění nevztahuje.

Soudní spor začal v roce 2015, kdy francouzský regulační úřad přikázal Googlu odstranit linky odkazující na falešné informace o nejmenované osobě, píše britská stanice BBC. Internetový gigant v následujícím roce zavedl geoblokační opatření, které znemožňovalo Evropanům si dané stránky prohlédnout, v celosvětovém měřítku to ale odmítl. Reakcí úřadu byla pokuta ve výši 100 tisíc eur (asi 2,6 milionu korun).

Evropský soud ale rozhodl, že podle evropského práva tuto povinnost provozovatel vyhledávače, tedy firma Google, nemá. Právníci firmy přitom argumentovali možným zneužíváním autoritářskými vládami, které by se mohly snažit práva na zapomnění zneužít tak, aby se o něm nedozvěděli uživatelé internetu v zahraničí.

„Od roku 2014 tvrdě pracujeme na tom, abychom v Evropě zavedli právo na zapomnění a dosáhli citlivé rovnováhy mezi přístupem k informacím a právem na soukromí,“ napsal Google ve svém prohlášení reagujícím na verdikt soudu. „Je dobře, že soud s našimi argumenty souhlasil.“

Digitální daň má v Česku dopadnout na 15 firem. Ročně má přinést pět miliard

sinfin.digital