Přeplácíme uprchlíky, tvrdí rakouský ministr. Žadatelům o azyl chce razantně seškrtat plat

Žadatelé o azyl, kteří pracují v Rakousku v sociálních službách, by si neměli vydělat více než v přepočtu 1,5 euro na hodinu (v přepočtu cca 40 korun). S tímto kontroverzním návrhem přišel rakouský ministr vnitra Herbert Kickl. Kancléř Sebastian Kurz jeho návrh podpořil.

Uprchlíci, kteří podají v Rakousku žádost o azyl, si mohou oficiálně hledat zaměstnání až po třech měsících od podání žádosti. Pokud ale chtějí, mohou si okamžitě přivydělat v různých sociálních a doplňkových službách, organizovaných radnicemi, spolky nebo humanitárními organizacemi. Za to jim náleží odměna v maximální možné výši 110 euro (2800 korun) měsíčně. Pokud mají rodinu, maximální možný výdělek se zvyšuje ještě o 80 euro (2000 korun) za každého rodinné příslušníka.

Jestliže tedy například žadatel o azyl se ženou a dvěma dětmi bude mýt nádobí v jídelně domova důchodců nebo uklízet na radnici, může si k obvyklým sociálním dávkám náležícím uprchlíkům, přivydělat ještě maximálně 350 euro (9 000 korun), aniž by přišel o dávky. Přitom často pracuje na pozicích, na kterých by v Rakousku nikdo nepracoval ani za trojnásobný plat. Co na tom ministru Kicklovi tedy vadí?

Podvody při jazykových testech migrantů. Občanství dostaly neoprávněně desítky lidí

sinfin.digital