Příliš jednoduchý recept Donalda Trumpa na mír v Palestině: protřepat, promíchat… a zlikvidovat pomoc

Jitka Jeníková

„Historie se vysměje oběti i útočníkovi,“ praví jeden z nejznámějších citátů Mahmúda Darwíše, jednoho z nejslavnějších palestinských básníků. Při pohledu na poslední události na Blízkém východě se zdá, že jeho krajanům se dějiny vysmívají opravdu důkladně.

Po prosincovém šoku, když americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za (výhradní) hlavní město Izraele, přišel zkraje letošního roku s dalším podobně výživným prohlášením izraelský premiér Benjamin Netanjahu: „UNRWA přiživuje problematiku palestinských uprchlíků,“ nechal se slyšet „Bibi“, podle mnohých jediný současný „áčkový“ izraelský politik, a dodal: „UNRWA přiživuje tzv. ‚právo na návrat‘, jehož hlavním cílem je destrukce státu Izrael, a proto musí zmizet.“

UNRWA – Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě vznikl před sedmdesáti lety, aby se postaral o ty, kdo po vzniku Izraele přišli o všechno. O uprchlíky v celém zbytku světa se pak v rámci OSN stará jiná organizace – UNHCR, neboli Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. UNRWA podle Netanjahua dnes ale pečuje jen o pravnoučata původních vysídlenců a za dalších sedmdesát let bude podporovat pravnoučata těchto pravnoučat. „Tahle absurdita musí skončit,“ prohlásil.

„Navrhuji, aby se fondy určené pro UNRWA postupně převedly pod UNHCR a jasně se stanovila kritéria pro podporu skutečných uprchlíků, ne těch fiktivních, jako se tomu dnes v rámci UNRWA děje,“ přednesl svůj plán Netanjahu, který je svou averzí vůči UNRWA známý.

Nový rozpočet EU může Česko překvapit. Nesmí se ale šířit jen půlka pravdy, varuje ekonom Zahradník

sinfin.digital