Přímo u zdroje. Německá rozvědka ve svých řadách našla islamistu

ČTK

Muž se na internetu pod falešným jménem hlásil k radikálnímu islámu a vyzrazoval služební tajemství, sdělil nejmenovaný mluvčí úřadu, jehož cituje týdeník Der Spiegel a deník Die Welt.

Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) na aktivity svého pracovníka narazil dost možná na poslední chvíli. Kromě vynášení tajných informací totiž údajně plánoval bombový útok na centrálu BfV v Kolíně nad Rýnem.

Mluvčí úřadu podle agentury DPA zatčení tohoto muže potvrdil, nikoli však jeho záměr zaútočit na kolínskou centrálu. Zatím podle něj neexistují žádné důkazy, že by úřadu a jeho pracovníkům hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Podle listu Die Welt jde o jednapadesátiletého Němce, který se při výslechu přiznal, že plánoval útok, který by spáchal ve jménu Alláha. S konkrétní přípravou realizace tohoto záměru ale zadržený zjevně ještě nezačal.

Der Spiegel napsal, že muž učinil částečné doznání a že mu úřad přišel na stopu přibližně před čtyřmi týdny. Zadržený byl do BfV přijat nedávno s úkolem sledovat islamistickou scénu v Německu.

sinfin.digital