PŘÍMO Z RUSKA: Putinova (ne)kampaň připomíná tu Zemanovu. Sází na nacionalismus

Martin Hrubý

Rusko si vybere v neděli novou hlavu státu. A vítězem bude člověk, který nevede kampaň, nemá žádný program, a přesto nemá žádné pořádné soupeře. Asi tak by se dala shrnout situace před ruskými parlamentními volbami, ve kterých se očekává další vítězství současného prezidenta Vladimira Putina.

V hlavním ruském městě Moskvě je předvolební kampaň téměř neviditelná. Vlastně kampaň se spíš soustředí na to, aby lidé šli k volbám. Připomínají to hlášení v metru i plakáty u některých ulic či světelné reklamy. A vybrat je podle nich třeba hlavně dobře, vybrat dobrou budoucnost a volit vlastenecky. Část Rusů to bera tak, že je třeba jít volit a hlasovat pro současného prezidenta Vladimira Putina.    

Putin by měl podle posledních průzkumů získat okolo 70 procent hlasů voličů. Jeho oponenti jsou na první pohled ve volbách spíše do počtu. Žádný z nich nemá šanci získat ani 10 procent hlasů. Nejvíce, zřejmě okolo sedmi procent, získá Pavel Grudinin, přezdívaný „jahodový kandidát“, kvůli svému sovchozu, kde pěstuje jahody. Grudinin kandiduje za ruské komunisty, ačkoliv sám není členem jejich strany a jeho kampaň je jako jediná ze všech Putinových protikandidátů alespoň v Moskvě trochu vidět. Když se ale začalo zdát, že Grudinin hlásající z plakátů heslo „spravedlnost, vlast, národ“ by mohl získat více hlasů, byl „usměrněn.“ Ve státních médiích se objevily zprávy o tom, že před úřady zatajil svá konta ve Švýcarsku a že jeho syn má obrovskou vilu u moře ve Španělsku. Někteří další kandidáti pak mají problém s přístupem do médií, a jejich šance jsou i proto malé.

Zemanovi hosté? Někteří na inauguraci nepatřili. Přál jsem si, aby to už bylo za námi, říká Štěch

sinfin.digital