Přísně tajné. Česká rodačka se potají vdala za předního bojovníka Islámského státu a zradila FBI

Info.cz

luš

Americkou FBI před třemi lety otřásl skandální případ, který se nyní dostává na veřejnost. Česká rodačka Daniela Green, která v organizaci pracovala jako překladatelka s prověrkou na stupni přísně tajné, se potají vdala za významného bojovníka Islámského státu, kterého měla vyšetřovat. Krátce poté svého činu začala litovat, ale nebylo jí to nic platné. Po návratu do USA skončila za mřížemi. O jejím příběhu teď informovala CNN.

Nic v jejím životopise nenaznačovalo, že se jednoho dne provdá za islamistu. Osmatřicetiletá Daniela Greenová se narodila v Československu, odkud se s rodiči přestěhovala do Německa. Tady se seznámila s americkým vojákem, za něhož se vdala, a společně se přestěhovali do USA. Vystudovala univerzitu v Oklahomě a následně získala magisterský titul z historie na Clemsonově univerzitě v Jižní Karolíně. „Byla hodně tvrdý dříč,“ vyzdvihl v rozhovoru pro CNN vedoucí její dizertační práce profesor Alan Grubb.

Byl to právě Grubb, který Greenovou nasměroval k práci pro FBI. Po absolvování univerzity jí napsal dopis, kterým jí doporučil pro práci překladatelky pro vládní agenturu. Greenová v roce 2011 prošla tvrdým přijímacím řízením, které zahrnovalo i podrobnou analýzu jejího životopisu, a začala pro FBI pracovat jako odbornice na lingvistiku s prověrkou na přísně tajné.

Osudový zlom nastal v lednu 2014. Protože uměla plynně německy, její nadřízení jí přidělili k vyšetřování případu německého džihádisty, o němž soudní záznamy hovoří jako o „osobě A“. Za pseudonymem se má skrývat německý raper Denis Cuspert, který se do hledáčku úřadů dostal kvůli rostoucímu vlivu při verbování džihádistů na síti.

sinfin.digital