Proč byl nad Evropou radioaktivní mrak? Vědci jsou na stopě jaderné havárie v Rusku

V září 2017 se nad Evropou objevil radioaktivní mrak ruthenia, který zřejmě pocházel z Ruska. Dodnes ale nebylo zřejmé, co bylo jeho příčinou. Nyní vědci přišli s dosud nejpravděpodobnější teorií: mrak vznikl při nehodě, která podle nich nastala při snaze Rusů vyrobit radioaktivní materiál pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN).

S touto tezí nepřichází žádní autoři konspiračních teorií, ale kanadsko-německo-rakouský tým vědců v časopise americké Akademie věd PNAS. A o co tedy jde? Na podzim 2017 naměřila řada stanic v Evropě v ovzduší neobvykle vysoké množství izotopu radioaktivního ruthenia RU-106. Stopy vedly do Ruska, konkrétně k ruskému podniku pro zpracování radioaktivních materiálů Majak na jižním Uralu. I když zpočátku i ruská meteorologická služba potvrdila v této oblasti zvýšenou radioaktivitu, Rusové později jakoukoliv odpovědnost za radioaktivní mrak odmítli. Státní energetická firma Rosatom zveřejnila prohlášení, v němž za pravděpodobný zdroj záření označila družici, která shořela v atmosféře.

Už v roce 2017 však jiný mezinárodní tým vědců, v němž byli i dva Češi, na základě zpětné analýzy meteorologický dat došel k závěru, že takřka jistě unikla radioaktivita z Majaku. Nad Českou republikou se RU-106 vyskytoval ve stopovém, lidskému zdraví neškodném množství, i tak se ale jednalo o nejvyšší naměřenou hodnotu od havárie v Černobylu v roce 1986. Pokud ale opravdu pocházel izotop ruthenia z Majaku, otázkou zůstalo a i nadále zůstává, proč k úniku došlo.

Do Senátu chce Němcová, Žantovský nebo Jandák. Co čeká vládní strany a co opozici?

sinfin.digital