Produkce opia v Afghánistánu se prudce zvýšila. Mohou za to nejspíš speciální semínka z Číny

Info.cz

ekb

Afghánistán je největším světovým producentem opia, a je proto trnem v oku celé řady států po celá desetiletí. Přes veškeré snahy se ale problém stále zhoršuje. Hlavním důvodem je nový kmen geneticky modifikovaného osiva z Číny, které umožňuje produkci máku po celý rok. Naznačuje to nová studie o produkci opia, kterou minulý týden vydala afghánská vláda. 

Už v roce 2015 vydal Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) studii, podle které takzvaná čínská semena zapříčinila raketový nárůst produkce opia o 43 procent. S novým fenoménem má nyní problém právě Afghánistán, který je dlouhodobě největším světovým producentem opia.

„Jsme si nového osiva ve městě vědomi,“ řekl v rozhovoru pro televizi CNBC mluvčí afghánské vlády Javid Faisal, podle kterého se úřady snaží zjistit o novém druhu semene víc informací a mohli jej z trhu stáhnout.

Přestože je opium pěstováno legálně pro farmaceutické společnosti v Číně, řadu let bez problémů vyváží za hranice, a afghánští úředníci s problémem neví rady. Mezinárodní organizace se proto řadu let snaží s několikamiliardovým obchodováním omamné látky bojovat. Jen Spojené státy nalily do projektů na potírání narkotik v Afghánistánu osm a půl miliardy dolarů, bohužel ale bez výsledku.

Podle údajů afghánské vlády se většina opiátů z Afghánistánu prodává právě na světovém trhu s drogami, především pak v Rusku a Pákistánu. Stejně tak vývoz míří do Evropy a Severní Ameriky. Na předávkování přitom jen ve Spojených státech ročně umírají desetitisíce lidí.  

sinfin.digital