Prominentní jihokorejský poslanec se zapletl do korupčního skandálu. Omluvil se a skočil z paneláku

ČTK

lup

Prominentní jihokorejský poslanec zapletený do korupčního skandálu spáchal sebevraždu. Oznámila to policie. Jedenašedesátiletý Ro He-čchan byl třikrát zvolen za Stranu spravedlnosti, která má nyní v 300členném Národním shromáždění pět křesel. Ro čelil podezření, že dostal 50 milionů wonů (972.000 Kč) od blogera, který je nyní souzen kvůli obvinění, že se na hlavním jihokorejském internetovém vyhledávači dopouštěl manipulace s veřejným míněním. Informovala o tom dnes agentura AFP.

"Drazí spoluobčané. Omlouvám se. Je to pouze má chyba, a tak trestejte pouze mě a nadále podporujte Stranu spravedlnosti," napsal Ro v dopise na rozloučenou, který adresoval svým spolustraníkům. Podle policie politik skočil z budovy, v níž bydlel.

V dopise, který nechal ve svém bytě v Soulu, poslanec přiznal, že peníze od blogera přijal, ale neposkytl mu za ně žádnou politickou výhodu, uvedla agentura Jonhap. Roa podle některých médií čekal výslech policie.

Smrt reformně založeného politika, který se dříve angažoval v odborech, vyvolala u mnoha Jihokorejců výraz účasti. Lítost vyjádřil prezident Mun Če-in i šéf komise, která ovlivňování veřejného mínění vyšetřuje.

sinfin.digital