Pronásledovaní Rohingové se odmítají vrátit z bangladéšských táborů do Barmy. Dohoda ztroskotala

Marek Hudema

Rohingové v Bangladéši protestují proti svému návratu do Barmy a bangladéšské úřady oznámily, že k tomu nebudou nikoho nutit. V Bangladéši je od loňska přes 700 tisíc Rohingů, kteří uprchli z Barmy před krutostmi, na nichž se podílela barmská armáda. Proti jejich možnému návratu protestoval i vysoká komisařka OSN pro lidská práva. Podle OSN v Barmě „stále probíhá genocida“ Rohingů.

Rohingové v Bangladéši protestují proti svému návratu do Barmy a bangladéšské úřady oznámily, že k tomu nebudou nikoho nutit. V Bangladéši je od loňska přes 700 tisíc Rohingů, kteří uprchli z Barmy před krutostmi, na nichž se podílela barmská armáda. Proti jejich možnému návratu protestoval i vysoká komisařka OSN pro lidská práva. Podle OSN v Barmě „stále probíhá genocida“ Rohingů.

„Ne, ne, nepůjdeme,“ volaly stovky Rohingů v uprchlickém táboře u barmských hranic a podle agentury Reuters a nesli transparenty s nápisy „nikdy se nevrátíme do Barmy bez občanství“ a „chceme spravedlnost“. Rohingové se bojí nuceného návratu do Barmy na základě dohody, kterou Bangladéš uzavřel s Barmou v říjnu. Dnes mělo být podle tohoto plánu, jehož podrobnosti nebyly zveřejněny, posláno zpátky do Barmy 2260 Rohingů. Do šesti připravených autobusů ale nikdo nenastoupil.

Genocida muslimů v Barmě dosáhla obludných rozměrů. OSN má stovky zdrcujících svědectví a volá po procesu s generály

sinfin.digital