„Prosazuje mír prostřednictvím ideologie síly.“ Obdrží Trump nobelovku?

ČTK

luš

Letošní Nobelova cena za mír by mohla být výzvou novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby respektoval lidská práva. Uvedl to dnes ředitel norského mírového institutu Kristian Berg Harpviken, který patří mezi nejuznávanější experty při předpovídání budoucích laureátů. Podle něj by ocenění mohla dostat například Americká unie občanských práv (ACLU), která podala žalobu na Trumpův výnos zakazující dočasně vstup do USA migrantům ze sedmi převážně muslimských zemí.

Středa 1. února byla posledním dnem, kdy bylo možné podat nominace. Jména nominovaných jsou přísně střeženým tajemstvím, mohou je ale odhalit ti, kdo příslušné kandidáty navrhli. Po vypršení lhůty smějí své kandidáty přidat ještě členové Nobelova výboru na své první schůzce 16. února. Datum vyhlášení letošní Nobelovy ceny za mír ještě nebylo zveřejněno, pravděpodobně to ale bude 6. října, napsal dnes server The Local. Laureát cenu převezme 10. prosince v norské metropoli Oslo.

Podle deníku The Local řada jmen, která jsou podle předpokladů na seznamu kandidátů, patří Trumpovým oponentům. Sám americký prezident, který je terčem kritiky od bojovníků za lidská práva také například kvůli plánům na výstavbu zdi na americko-mexické hranici nebo kvůli opakovaným útokům na média, je ovšem rovněž mezi nominovanými.

Trumpův „zákaz imigrantů“ není první. Kdy USA zavřely hranice? Podívejte se na video INFO.CZ

sinfin.digital