Provokatéři, zábavné porno a vlídní policisté s obušky. Moskevské protesty oficiálníma očima

Moskevské protesty z uplynulé soboty na sebe strhly pozornost zahraničních médií včetně většiny českých deníků. Hodnocení v nich byla poměrně jednoznačná a zaujala především násilnost při potlačení demonstrací. Nejinak tomu bylo i v případě ruských liberálních deníků. O to zajímavější je podívat se na svéráznou interpretaci druhé strany, tedy oficiálních ruských míst, včetně tisku či televizí. V následujícím textu záměrně až na výjimky nekomentuji konkrétní názory a interpretace, které v ruských médiích zazněly.

Reakce oficiálních míst může být z našeho pohledu zvláštní, nicméně nikoho, kdo zná ruské poměry, nepřekvapila. Ostatně i moskevský starosta Sergej Sobjanin se po třech dnech vyjádřil v tom smyslu, že poděkoval policii a Rosgvardii (Národní garda) za vysoce profesionální a adekvátní zásah proti „provokatérům“. Neopomněl zdůraznit, že minulý protest 20. července, který byl odsouhlasen oficiálními místy, byl v klidu.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí vzkázalo kolegům do Německa a Francie, aby raději kritizovali násilí ze strany francouzské policie, která opakovaně rozháněla protesty tzv. žlutých vest pomocí slzného plynu a gumových projektilů.

A Vladimir Žirinovskij, šéf populistické parlamentní strany LDPR, vyzval k humánnímu přístupu k řadovým demonstrantům, ale taky k tvrdým postihům organizátorů, kteří by podle něj mohli jindy do ulic vyvést statisíce lidí. I v tomto kontextu pak lze vnímat středeční zprávu státní tiskové agentury TASS, která informuje o „masových“ raziích policie v bytech účastníků sobotní demonstrace. Do těch se měl zapojit i protiteroristický útvar a zadrženi měli být koordinátor radikálního hnutí Levý blok Vasilij Kuzmin a aktivista Kirill Žukov.

Mýtus o všemocném Putinovi dostává trhliny. Kauza novináře ukázala, jak funguje ruský režim

sinfin.digital