Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Provozovatelé pečovatelských domů v Německu se spřáhli s mafií. Mezi šéfy byli i nájemní vrazi

Provozovatelé pečovatelských domů v Německu se spřáhli s mafií. Mezi šéfy byli i nájemní vrazi

Na 230 provozovatelů pečovatelských domů vytvořilo v Německu podvodnou síť propojenou s mafií. Tvrdí to německá policie. Skupiny hájící práva pacientů obviňují vládu, že k problému přistupuje laxně a organizovanému zločinu umetá cestu.

Podle listu Die Welt, který zprávu zveřejnil, se mělo 230 společností podílet na masivních podvodech. Vysávaly peníze ze zdravotních pojišťoven, vykazovaly více požadavků na jednoho pacienta, zaměstnávaly nekvalifikované pracovníky nebo falšovaly dokumenty.

Firmy nyní vyšetřuje Federální útvar kriminální policie. U některých má podezření na provázanost na organizovaný zločin z Ruska nebo oblasti Eurasie. Podezřívá je z praní špinavých peněz a spojení s hazardním průmyslem. Některé z bývalých šéfů společností evidují policisté jako nájemné vrahy.

Šéf nadace pro ochranu pacientů DSP Eugen Brysch viní za rozbujelou síť německou vládu. Tvrdí, že státní orgány přistupovaly k potírání organizovaného zločinu velice laxně. Podle Brysche také zločinci využívají odlišného přístupu prokurátorů v jednotlivých spolkových státech.

Bernd Tews, šéf sdružení soukromých poskytovatelů sociální péče, však upozorňuje, že ačkoli číslo 230 může vypadat hrozivě, jde jen o zlomek z celkového počtu 14 tisíc zdravotnických společností. Odhalení podvodu podle něj ukazuje na funkčnost systému.

Problém se přitom v Německu neobjevil poprvé. Už loni reagovala vláda na podobně rozsáhlý podvod zákonem, který umožňuje zdravotním pojišťovnám provádět více kontrol.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1