Průlom v boji s ebolou. Nová vakcína by měla stoprocentně chránit

Michaela Kratochvílová

Světová zdravotnická organizace přišla před koncem roku se skvělou zprávou. Nová vakcína proti ebole, kterou vyvíjeli v poslední době vědci, by měla být dostupná už v roce 2018. Kromě toho by měla velmi spolehlivě pomáhat nemocným.

Testy nové vakcíny proti ebole, které probíhaly v západoafrické Guinee, potěšily zdravotníky po celém světě. Zemi zasáhla počínající epidemie a situace tak umožnila lékařům testovat nový prostředek v boji s nemocí.

Rychle se ukázalo, že úspěšnost medikamentu leží u hranice 100 %. V současnosti se čeká na další potřebné testy, už v roce 2018 by se ale měla dát vakcína běžně užívat. V oblasti výzkumu smrtícího horečnatého onemocnění to znamená zásadní průlom.

Výsledky, které publikoval lékařský časopis The Lancet, jsou téměř neuvěřitelné. Z šesti tisíc nemocných, kterým zdravotničtí pracovníci účinnou látku podali, se všichni do deseti dní z virového onemocnění uzdravili. Pouze jedna osoba vykazovala nežádoucí vedlejší účinky.

Ebola, známá také jako krvácivá horečka, trápí africkou populaci už čtyřicet let. Když v roce 2014 začala decimovat černý kontinent ještě ve větší míře, investovaly zdravotnické organizace nemalou sumu do vývoje účinného léku. Nyní se zdá, že jej doktoři konečně mají k dispozici.

sinfin.digital