První telefonát mezi KLDR a Jižní Koreou skončil fiaskem. Severokorejci to nezvedli

ekb

KLDR a Jižní Korea mají za sebou první telefonát po horké lince, která byla kvůli vyostření vztahů v únoru 2016 přerušena. Po dvou letech nikdo nemohl čekat, že budou obě strany při prvním telefonátu zvlášť hovorné. Realita ale byla ještě horší: Když Jihokorejci ve čtvrtek poprvé nažhavili linku a zavolali do Severní Koreje, nikdo jim to nezvedl. Vysvětlení přišlo záhy – Severokorejci mají o půl hodiny posunutý čas a v době telefonátu jim ještě nezačala pracovní doba. O výřečnosti se ale nedalo hovořit ani poté, co na spojení konečně došlo. Informoval o tom britský deník The Guardian s odvoláním na jihokorejskou zpravodajskou agenturu Jonhap.

Obnovení horké linky mezi KLDR a Jižní Koreou, na kterém se tento týden obě země shodly, je diplomaty považováno za klíčový posun v oteplení vzájemných vztahů na korejském poloostrově. V minulosti totiž linka představovala důležitý komunikační kanál, který ale severokorejský režim v dobách zvýšeného napětí opakovaně přerušoval. Naposledy se tak stalo v únoru 2016, kdy Pchjongjang linku pozastavil.

Jihokorejský úředník v pohraniční vesnici Pchanmundžom tak v posledních dvou letech volal svému protějšku do KLDR marně. O spojení se jihokorejská strana snažila dvakrát denně, telefon na druhé straně nejstřeženější hranice světa ale nikdo nezvedal. Stejný scénář ale nastal i ve čtvrtek v devět hodin ráno, na kdy byl – jak píše The Guardian – naplánován první oficiální telefonát. Severokorejci podle deníku horkou linku nezvedli.

Naštěstí se ale neúspěšný restart vzájemných vztahů brzy vysvětlil – ke krachu došlo kvůli špatnému načasování. V srpnu roku 2015 totiž severokorejský režim nařídil posunout svým obyvatelům posunout hodiny o půl hodiny dozadu. Mělo jít o nápravu historické křivdy z roku 1910, kdy Japonci během okupace korejského poloostrova změnili časový posun vůči Evropě ze šesti a půl hodin na sedm. Zatímco KLDR si tak před dvěma lety ručičky hodinek posunula zpět, Jihokorejci zůstali u „japonského“ času.

sinfin.digital