„Půlsvátek“ pro všechny. Rakouská vláda fikaně vyřešila spor, který zásadně ovlivnil český advokát

Šalamounské řešení zvolil rakouský kabinet ve sporu o to, zda mají mít na Velký pátek volno pouze evangelíci, nebo úplně všichni Rakušané. Z rozhodnutí vlády bude tento den státním svátkem pro všechny, ovšem až po druhé hodině odpolední.

Už nadcházející Velký pátek, připadající tentokrát na 19. dubna, se tak poprvé v historii bude v Rakousku oslavovat způsobem, jaký zřejmě nemá v Evropě obdoby. Všichni půjdou normálně do práce, která pro ně však skončí úderem čtrnácté hodiny. Následovat bude státem posvěcené sváteční odpoledne. Kdo během něj bude muset pracovat, má nárok na sváteční příplatek.

„Šlo nám o to, abychom co nejméně měnili současnou formu oslav Velkého pátku v Rakousku,“ uvedli dnes ve společném prohlášení předseda poslaneckého klubu Svobodných (FPÖ) Walter Rosenkranz a jeho lidovecký kolega Peter Haubner. Vláda, tvořená právě lidovci a Svobodnými, tak po dlouhém váhání zvolila kompromis, který zaskočil i mnohé rakouské experty. Otázkou ale podle expertů zůstává, zda je toto řešení v souladu s evropskou legislativou.

Rakousko zakázalo symboly politického islámu. Staví je na roveň nacismu a Turecko hrozí odvetou

sinfin.digital