Putin a Abe se shodli na prohlubování vzájemné spolupráce

ČTK

pav

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v moskevském Kremlu s japonským premiérem Šinzóem Abem shodl na potřebě prohlubování vzájemné spolupráce. Oba činitelé se sešli již ve čtvrtek na okraj petrohradského ekonomického fóra, kde byl Abe jako čestný host společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Jsem velmi potěšen, že mám tuto příležitost hovořit podrobně o našich bilaterálních vztazích a politické spolupráci," řekl dnes odpoledne Putin při setkání s Abem v kremelském paláci. "Předtím jsme projednali vývoj ekonomických a obchodních vazeb," podotkl Putin s poukazem na to, že se tím potvrdil "vzájemný zájem obou stran na posílení vztahů".

Putin v Petrohradu slíbil "udělat vše možné, aby se mnohonásobně zvětšil objem hospodářské spolupráce s Japonskem", protože "až příliš skromně" vypadají jak dosavadní japonské investice do ruské ekonomiky ve výši přibližně dvou miliard dolarů (asi 44 miliard Kč), tak i vzájemný obchod, který loni dosáhl obratu necelých 18 miliard dolarů (asi 397 miliard Kč).

Abe dnes řekl, že je "připraven ke klidné, ale energické spolupráci s Ruskem". Také řekl, že doufá v "nový průlom" při řešení teritoriálního sporu o Kurilské ostrovy, který komplikuje vztahy mezi Moskvou a Tokiem.

Abe v petrohradském projevu upozornil, že k realizaci ambiciózních hospodářských plánů je nezbytné uzavřít mírovou smlouvu mezi oběma státy. Na smlouvě se Moskva a Tokio nedokázaly dohodnout od konce druhé světové války kvůli spolu o část Kurilských ostrovů, které obsadilo Rusko a jež si nárokuje Japonsko. "Kurily se mohou stát symbolem japonsko-ruské spolupráce," řekl Abe.

Putin dnes slíbil, že Moskva bude hledat způsoby, jak dosáhnout kompromisu výhodného pro obě strany, který by je dovedl i k podpisu mírové dohody.

Další Trumpův obrat? Tým Bílého domu odletí do Singrapuru připravit summit s KLDR

sinfin.digital