Putin míří za dalším prezidentským mandátem. Registraci přinesl volební komisi osobně

ČTK

raz

Ruský prezident Vladimir Putin je o krok blíže dalšímu mandátu v čele země. Ústřední volební komisi dnes donesl balík dokumentů k registraci kandidatury na hlavu státu. Prezidentské volby se uskuteční v březnu příštího roku. Putin, který se o nejvyšší úřad uchází počtvrté, je podle průzkumů jasným favoritem. Očekává se, že hladce vyhraje, a setrvá v čele země dalších šest let.

„Všechny předložené dokumenty je třeba zkontrolovat, v souladu se zákonem během nejvýše pěti dnů. Kvůli kontrole bude zadáno 12 úřadům 15 dotazů," uvedlo tiskové oddělení komise podle agentury TASS.

Podle ní Putin předal pracovníkům komise 676 stran dokumentů a celá procedura trvala asi šest minut, počínaje tím, že Putin se nejprve musel prokázat svým osobním dokladem. Po prověrce dokumentů bude moci Putin začít sbírat podpisy na svou podporu. Podle zákona jich musí být nejméně 300.000, poznamenala agentura Interfax a dodala, že během volební kampaně si Putin nemusí brát dovolenou, ale může dál plnit povinnosti hlavy státu.

ANALÝZA: Boj o Kreml a zvláštní trojúhelník Putin-Sobčaková-Navalnyj. Jak Rusko hledá prezidenta

sinfin.digital