Putin slaví dalších šest let v Kremlu. „Čeká nás úspěch,“ řekl voličům

ČTK

luš

Ruský vůdce Vladimir Putin dnes podle očekávání s přehledem a velkým náskokem obhájil už v prvním kole šestiletý prezidentský mandát. Vyplývá to z průzkumů sociologických společností provedených u volebních místností a potvrzují to výsledky po sečtení poloviny odevzdaných hlasů. Putin má šanci na zisk 74 až 77 procent hlasů, při minulých volbách v roce 2012 pro něj hlasovalo 63,6 procenta Rusů s volebním právem.

Putin má tak podle všeho zajištěn mandát do roku 2024, kdy mu bude 71 let. Politickou scénu největší země světa ovládá už 18 let - čtrnáct let byl prezidentem a čtyři roky předsedou ruské vlády. Jeho popularita se udržovala na stabilně vysoké úrovni, Rusové oceňovali stabilitu země, připojení ukrajinského Krymu k Rusku a operace ruské armády v Sýrii.

„Děkuji za vaši podporu,“ řekl po deváté hodině večer (SELČ) na moskevském Manéžním náměstí. Voliči dle něho ocenili pokroky, které byly učiněny v posledních letech. „Čeká nás další úspěch, musíme udržet jednotu,“ zdůraznil a přítomné strhl ke skandování „Rusko, Rusko“.

ANALÝZA: „Génius“ Putin vede Rusko vstříc kolapsu. Co přijde po něm, bude ještě horší

sinfin.digital