Putin stále chová sympatie k Trumpovi. „Je to velký komunikátor,“ řekl. Politiku USA ale rád nemá

ČTK

luš

Ruský prezident Vladimir Putin má stále slabost pro šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, i když vztahy mezi oběma zeměmi procházejí obtížným obdobím. V rozhovoru v ruské státní televizi dnes Putin řekl, že ho Trump ani v nejmenším nezklamal. Výhrady má ale k americkému politickému systému.

„Jako člověk ve mně zanechal velmi dobrý dojem,“ řekl ruský prezident, který se s Trumpem loni několikrát osobně setkal. Prezident USA je prý „velký komunikátor“ a vyrovnaný člověk, který snadno proniká do problémů a pozorně naslouchá partnerovi. „Je možné s ním jednat a hledat kompromisy,“ konstatoval Putin.

Zato pro americký politický systém ruský vůdce pochopení nemá. Demonstroval prý svou neúčinnost a „požírá sám sebe“. S takovým systémem je podle Putina obtížné se dohodnout, protože je nepředvídatelný.

Putin připomněl svůj nedávný projev v ruském parlamentu, při němž demonstroval několik nových a údajně unikátních ruských zbraní. Znovu zdůraznil, že na jaderný útok jeho země odpoví odvetou. „Pokud se někdo rozhodne zničit Rusko, máme zákonné právo odpovědět. Ano, znamenalo by to globální katastrofu. Jako ruský občan a prezident se ale musím zeptat: Co by to bylo za svět, kdyby v něm nebylo Rusko?“ řekl Putin.

sinfin.digital