Putinovi turisté ze Salisbury? Jeden je prezidentem vyznamenaný plukovník rozvědky, tvrdí Telegraph

ČTK

lup

Jedním z mužů obviněných za útok na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala je 39letý plukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Vladimirovič Čepiga. Britský deník The Telegraph dnes takto označil muže, který je dosud známý veřejnosti jako Ruslan Boširov. Čepiga podle listu bojoval v konfliktech v Čečensku a na Ukrajině a je držitelem nejvyššího ruského vyznamenání.

Británie z otravy Skripala a jeho dcery nervovým jedem obvinila kromě Boširova také muže, který je známý jako Alexandr Petrov. Britské úřady dříve uvedly, že příslušníci vojenské rozvědky GRU pravděpodobně do Británie cestovali pod falešnými jmény. Muži odpovídající vzhledem fotografiím zveřejněným britskou policií později v rozhovoru s televizí RT řekli, že Boširov a Petrov jsou jejich skutečná jména a že do Skripalova bydliště v jihoanglickém Salisbury přijeli za památkami.

The Telegraph napsal, že skutečnou identitu Boširova odhalil ve spolupráci s investigativním webem Bellingcat. Zjištění podle listu ukazuje jako lži tvrzení (ruského prezidenta Vladimira) Putina o tom, že jsou to nevinní civilisti.

Zoufalec týdne: 50 syrských „sirotků“. Komentář Petra Holce

sinfin.digital