Rakouská vláda padla kvůli skandální nahrávce. Zemi čekají předčasné volby

Rakouská vláda lidovců a Svobodných neustála skandál vicepremiéra a předsedy FPÖ Heinze Christiana Stracheho. Německé noviny v pátek zveřejnily video, na němž Strache slibuje zástupkyni ruského oligarchy důležité státní zakázky, pokud jeho stranu finančně podpoří ve volbách. Strache krátce po zveřejnění nahrávky rezignoval. Ani to však vládu nezachránilo. Lidovecký kancléř Sebastian Kurz v sobotu oznámil, že vypovídá koalici se Svobodnými. Zemi tak čekají předčasné volby.  

Na videu, tajně pořízeném ve vile na Ibize, figuruje vedle Stracheho i současný předseda poslaneckého klubu Svobodných Johann Gudenus. Oba muži mluví s mladou ženou, původem z Ruska, která se vydává za zástupkyni ruského oligarchy se zájmem investovat v Rakousku čtvrt miliardy eur. Otevřeně přitom několikrát opakuje, že se jedná o takzvané černé peníze.

To ale Strachemu na videu, které zveřejnily německé deníky Süddeutsche Zeitung a Spiegel, vůbec nevadí. A společně se svým stranickým kolegou hledá možnosti, jak tuto investici využít. Hovoří například o tom, že by peníze mohly jít na zakázky ve výstavbě silnic, pokud zároveň ruský partner pomůže Svobodným k tomu, aby uspěli ve volbách. Strache také několikrát mluví o možnostech nelegálního financování své strany. Dále se zmiňuje o možnosti, že by ruský investor převzal podíl v bulvárním deníku Kronen Zeitung a pomohl inzercí Svobodným k vítězství. „Novináři jsou největší děvky na této planetě,“ měl prohlásit Strache.

sinfin.digital