Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Rakousko jde proti proudu. Ruské diplomaty nevyhostí, někdo prý s Moskvou mluvit musí

Rakousko jde proti proudu. Ruské diplomaty nevyhostí, někdo prý s Moskvou mluvit musí

Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová dnes poukázala na nutnost úplného objasnění kauzy otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii. Vyslovila se pro zachování všech komunikačních kanálů s Ruskem. I kdyby se ukázalo, že za útok nervovou látkou v Salisbury stojí Rusko, na postoji Rakouska nevyhostit žádného ruského diplomata se pravděpodobně nic nezmění, řekla ministryně za Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) v rozhovoru s agenturou APA.

Rakousko patří k menšině členských států Evropské unie, které se v pondělí rozhodly nevyhostit žádné ruské diplomaty v reakci na chemický útok, z něhož Británie viní Moskvu. Kneisslová dnes postoj Vídně obhajovala. V rozhovoru s APA řekla, že požaduje „plné objasnění okolností“. Dokonce i v případě, že by se ukázalo, že je Rusko za útok ze Salisbury odpovědné, postoj Rakouska se pravděpodobně nezmění, potvrdila Kneisslová.

Zatím ale taková situace nenastala, zdůraznila Kneisslová, která je nyní na cestě po zemích jižní Evropy. Za současných okolností je podle ní každopádně „zásadní udržení všech komunikačních kanálů“.

Právě v obtížných časech musí být Rakousko „zprostředkovatelem“ a udržovat dialog, prohlásila šéfka rakouské diplomacie s poukazem na rakouskou neutralitu.

Rozhlasové stanici Ö1 dnes Kneisslová řekla, že nyní je třeba případ objasnit, protože konečný důkaz o tom, že za ním je Rusko, stále nebyl podán. Vídeň prý ještě čeká na výsledky expertiz.

V reakci na chemický útok z počátku tohoto měsíce vyhostilo jednoho i více ruských diplomatů kromě Británie dalších 16 unijních zemí a několik dalších států včetně USA nebo Ukrajiny. Agentura APA vyzdvihuje, že ke kroku přistoupily i Česko a Maďarsko, považované za proruské. Země jako Slovensko, Slovinsko nebo Portugalsko zatím vyčkávají.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1