Rakousko míří ke koalici lidovců a Zelených. Bude to vláda, kde sedí neviditelná Greta, říká novinář

Při pohledu na předběžné výsledky nedělních voleb do rakouského parlamentu se jako nejpravděpodobnější jeví koalice lidovců (ÖVP) se Zelenými. K úspěchu Zelených přispěla podle některých rakouských komentátorů těsně před volbami i debata kolem projevu švédské aktivistky Grety Thunbergové v OSN. Mnoho Rakušanů mohlo právě pod dojmem z tohoto emotivního vystoupení volit Zelené.

Zelení získali znatelně více hlasů než v minulých volbách a stali se s celkovým výsledkem 12,35 % možným koaličním partnerem vítězných lidovců (37,4 %). Ti sice mohou vytvořit hned několik koalic, ovšem všechno zatím směřuje k tomu, že přednost dají právě Zeleným.

Prezident pověří lídra lidovců Sebastiana Kurze sestavením vlády v průběhu týdne. A přestože Kurz avizoval, že je ochotný mluvit se všemi, velká koalice lidové strany se sociálními demokraty (SPÖ), kteří na druhém místě získali 21 % hlasů, je kvůli předchozím prohlášením politiků prakticky vyloučená. Podobně malé naděje dávají pozorovatelé i obnovení vládní spolupráce lidovců a nacionalistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), její skandál vedl na jaře k pádu vlády. Vyšlo tehdy najevo, že expředseda strany H. C. Strache se kdysi při dovolené na ostrově Ibiza nechal natočit, jak domnělé neteři ruského oligarchy nabízí přístup ke státním zakázkám výměnou za peníze do stranické pokladny.

Psychicky týral Havla i Vaculíka. Z neúspěšného estébáka se stal malíř obrazů

sinfin.digital