Rakousko zakázalo symboly politického islámu. Staví je na roveň nacismu a Turecko hrozí odvetou

Pokuta v přepočtu až čtvrt milionu korun hrozí v Rakousku už od března každému, kdo na veřejnosti z prstů vytvoří symbol turecké extremistické organizace Šedí vlci. Staví ho tak fakticky na úroveň nacistických symbolů. A Turecku se to pochopitelně nelíbí.

Turecké ministerstvo zahraničí vyzvalo Rakousko, aby symbol Šedých vlků – tedy stylizovanou hlavu vlka – ze seznamu zakázaných symbolů okamžitě vyjmulo. Podle Turků není možné, aby se tlama, vytvořená symbolicky z prstů, dostala třeba na úroveň podobně zakázaného hákového kříže nebo znaků teroristických organizací.

„Fakt, že přes naše varování je symbol Šedých vlků, tedy legální politické síly v naší zemi, na stejném seznamu jako Strana kurdských pracujících, tedy krvavá teroristická organizace, považujeme za skandální,“ napsalo ministerstvo. Šedí vlci jsou v Turecku součástí Nacionálně činné strany MHP, třetího nejsilnějšího politického uskupení v zemi.

Ve většině západních zemích je ale hnutí považované za extremistickou až fašistickou organizaci, která má na svědomí řadu životů, a to zejména v souvislosti s politickými atentáty v sedmdesátých letech minulého století. Proto se ostatně stylizovaná vlčí tlama jako symbol Šedých vlků na rozšířený seznam zakázaných symbolů dostala.

Církevní restituce: Francie byla horší než komunisté a brala i kostely, Rakousko navěky platí

sinfin.digital