Rakousko zavře mešity a vyhodí imámy. Politický islám u nás nemá místo, vzkazuje vláda

ČTK

lup

Rakousko uzavře sedm mešit a vypoví ze země několik imámů financovaných ze zahraničí. Na tiskové konferenci to oznámil kancléř Sebastian Kurz. Opatření je podle něj součástí boje proti "paralelním společnostem" a "politickému islámu". Kurzovi lidovci (ÖVP) od loňského roku vládnou Rakousku v koalici s protiimigrační a protiislámskou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

"Paralelní společnosti, politický islám a radikalizační tendence nemají v naší zemi místo," uvedl na tiskové konferenci kancléř Kurz. Zdůraznil zároveň, že Rakousko je "zemí rozmanitosti" a svobodu náboženství považuje za velký výdobytek.

Podle ministra vnitra Herberta Kickla úřady nyní prověřují čtyři desítky muslimských duchovních, u kterých panuje podezření, že porušili zákon z roku 2015, jenž zakazuje islámských spolkům přijímat finance ze zahraničí. Jedná se především o imámy tureckého spolku ATIB, který je přímo navázaný na turecký úřad pro náboženské otázky Diyanet. Ve dvou případech je podle Kickla už jasné, že budou imámové z Rakouska vypovězeni.

Policie účelově manipulovala s informacemi, lidé mě mohli mít za zločince, říká osvobozený muslim Sáňka

sinfin.digital