Rakouští Svobodní v tyrolském penzionu ukrývali zlatý poklad. Přišla jim na to policie

Skandály stíhaná Svobodná strana Rakouska má další problém. V jednom z tyrolských penzionů, který sloužil jako její školící středisko, policie objevila kazety se zlatými pruty. Nákupem zlatých rezerv v hodnotě milionu eur se partaj údajně chtěla pojistit proti následkům finanční krize a případného krachu bank.

Takové je alespoň vysvětlení, které stranické špičky poskytly policii. Podle šéfa vídeňské FPÖ Dominika Neppa, který měl od trezoru se zlatým pokladem klíče, není na tom, že politická strana investuje do zlata, vůbec nic divného. „Tady je všechno úplně legální,“ řekl Nepp rakouskému magazínu Profil. Svobodní podle něj koupili zlato od bank  během finanční krize v roce 2008, aby snížili riziko ztráty stranického majetku v „hospodářsky turbulentních časech“.

V pořadu Zeit im Bild rakouské televize ORF Nepp řekl, že peníze na nákup zlata pocházely ze stranických příspěvků členů FPÖ, státního příspěvku politickým stranám a stranického majetku. Strana se údajně rozhodla uložit zlaté pruty v soukromém penzionu v obavě, že „banky mohou v časech finanční krize krachovat a zavřít své pobočky“. Nepp přitom odmítl s odkazem na obchodní tajemství říci, jako hodnotu zlaté pruty mají.

Penzion Enzian, ve kterém policie v létě zlato objevila, koupila organizace blízká FPÖ už v roce 2012. Kromě běžného ubytování turistů měl sloužit jako školící středisko strany.

Docentka Konečná: Z dětí je spotřební zboží. Výběr dárkyň vajíček připomíná obchod s lidmi

sinfin.digital