Rána pro londýnské City. EU nehodlá s tamními bankami zacházet v rukavičkách, smlouva nebude

urm

Británie nemůže uzavřít speciální dohodu pro londýnské City, které je jedním z největších finančních center světa s vysokou koncentrací bank a dalších finančních institucí. Britská premiérka Theresa Mayová doufala, že City bude moci s Evropskou unií dojednat, aby tamním bankám zůstal takzvaný „cestovní pas“ EU a mohly tak dále volně obchodovat na území evropského společenství. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier ovšem naděje britské vlády zmrazil a jakoukoliv podobnou dohodu odmítl, napsal deník The Guardian.

„Nic takového neexistuje. Neexistuje žádná obchodní dohoda, která by byla otevřená i pro poskytování finančních služeb,“ uvedl Barnier. Podle něj si za to mohou sami Britové a takový osud si sami zvolili. „Opuštění jednotného trhu znamená, že ztratí „cestovní pas“ pro finanční služby,“ dodal.

Ministr pro Brexit David Davis rovněž doufal, že se Británii podaří uzavřít speciální obchodní dohodu, kterou nazýval jako „Canada plus plus plus“. Poukazoval tak na smlouvu o volném obchodu mezi unií a Kanadou, ale s připojením finančních služeb.

Pro londýnské City současný vývoj znamená obrovské problémy. Tamní banky jsou do značné míry motorem britské ekonomiky. Je klidně možné, že by se část z nich mohla přesunout přímo do Evropské unie, například do Frankfurtu, kde už řada z nich působí a je tam sídlo Evropské centrální banky.

Ani uzavření samotné smlouvy o volném obchodu ovšem nebude bez problémů. Podle Barniera může být smlouva s Británií odsouhlasena během dvouletého přechodného období po Brexitu, ale poté musí být ještě ratifikována 35 národními a regionálními parlamenty.

Během přechodného období může Británie rovněž vyjednat smlouvy o volném obchodu se zbytkem světa, ale ty nemohou vstoupit v platnost, dokud toto období neskončí. Po tuto dobu se totiž budou muset Britové řídit unijní legislativou.

sinfin.digital