Raúl Castro opouští revoluci. V dubnu odejde z čela země, otevře cestu změnám?

lup

Kubánský prezident Raúl Castro odstoupí v dubnu příštího roku z funkce. Informovala o tom agentura AFP. Jeho nástupcem by se měl stát o zhruba tři desetiletí mladší viceprezident. Generační výměna by pro Kubu znamenala zlomový moment.

Mladší z Castrů dal v minulosti jasně najevo, že nebude stát v čele země věčně. V roce 2013 otevřeně oznámil, že právě rok 2018 a závěr jeho druhého funkčního období, pro něj budou okamžikem, kdy odejde.

Teď se záměr potvrzuje a má konkrétní datum, ovšem jiné, než se dosud očekávalo. Kubánské Národní shromáždění dnes odhlasovalo změnu volebního kalendáře a volbu nástupce, původně plánovanou na únor, odložilo právě na duben. Změnu si údajně vynutily následky hurikánu Irma.

Raúl Castro by měl po odchodu z prezidentské funkce do konce roku 2021 zůstat v čele Komunistické strany.

V kuloárech se po celou dobu druhého Castrova funkčního období spekuluje o jeho nástupci. Za favorita je po celou dobu považovaný místopředseda vlády, viceprezident Státní rady Miguel Díaz-Cancel, který se do této funkce dostal práve v roce 2013.

Díaz-Cancel je zhruba o tři dekády mladší než Raúl. Pokud se ujme vlády po konci éry Castrů, bude prvním vůdcem země, který se přímo neúčastnil revoluce v roce 1959. Narodil se v roce 1960.

sinfin.digital