Řecká vláda posílá migranty do hotelů. „Chceme turisty, ne uprchlíky,“ brání se podnikatelé

Info.cz

bel

Řecko čeká podle odhadů rekordní sezóna a hotely mají praskat ve švech. Jejich majitelé se však obávají, aby místo hostů nemuseli v pokojích ubytovávat migranty. S tín totiž počítá nový plán řecké vlády, na kterém se dohodla spolu s OSN. „Není za tím rasismus nebo nenávist vůči cizincům. Musíme se zase začít soustředit na to, co nás nejvíce živí. Tím je turismus,“ brání se hoteliéři.

Cestovní kanceláře očekávají silnou letní sezónu. Podle jejich odhadů se hodně turistů vypraví do Řecka. Tamní ostrovy mají v hledáčku i Češi. Velký zájem je například o Kos, který se v posledních dvou letech potýkal s propadem zájmu, a to hlavně kvůli přítomnosti migrantů. Podobně jsou na tom i jiné ostrovy v Egejském moři, kde se podle řeckých úřadů v současnosti vyskytuje více než 12 tisíc migrantů. I ony se postupně vzpamatovávají a snaží se lákat turisty.

Situaci jim ale do značné míry ztěžuje nový plán, který ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připravila řecká vláda. Ten po majitelích a provozovatelích hotelů požaduje, aby nabídli ubytovací kapacity žadatelům o azyl. Cílem je ulevit přeplněným uprchlickým táborům, kde migranti přežívají ve špatných podmínkách. Řecko si navíc vysloužilo mezinárodní kritiku za to, že nezvládlo situaci, když loni zemi zasáhla nezvykle studená zima. V noci teploty klesaly i pod bod mrazu a většinu území zasypal sníh. Ten pokryl i stany, v nichž mnozí běženci na řeckých ostrovech přebývají.

ČSSD už má svého kandidáta na prezidenta. Jen o tom ještě neví

sinfin.digital