REPORTÁŽ Z PAŘÍŽE: Macrone, demisi! Žluté vesty znovu vyšly do ulic, v davu byly i polonahé ženy

Milan Rokos

Náměstí u pařížské Opery je ze všech stran obklíčeno policií. Muži zákona hlídkují na koních, další postávají u antonů a obrněných vozů. Dovnitř po krátké prohlídce batohu lidi pouštějí, ven už ale ne. Stále přicházejí další a další lidé oblečení do svítivě žlutých vest. Paříž se dnes probudila do další soboty sociálních protestů.

„V demonstracích budeme pokračovat, já sám už v Paříži trávím od 17. listopadu každý víkend,“ říká 38letý stavební dělník Sébastien, který přijel z města Bourges vzdáleného tři hodiny cesty. Pondělní projev, v němž prezident Emmanuel Macron oznámil ústupky, ho rozhodně neuspokojil. „Ve skutečnosti se nezmění vůbec nic,“ myslí si. Na rozdíl od davu, který právě hromadně skanduje „Macrone, demisi“, není přesvědčen, že by odstoupení hlavy státu něčemu pomohlo. „Cílem je, aby nás začali poslouchat, a jestli to bude Macron, nebo někdo jiný, není důležité,“ říká.

5421141:article:true:true:true

Stejně jako prakticky všichni ostatní se Sébastien distancuje od násilí a tvrdí, že rozbíjení výloh obchodů hnutí žlutých vest jen poškozuje. „Házejí nás pak do jednoho pytle a říkají, že jsme zločinci. Podívejte se ale kolem sebe, většina lidí přišla jen pokojně manifestovat proti politice vlády.“

Podle ministerstva vnitra ale dnešní účast podstatně zaostala za tou z minulé soboty – po celé zemi vyšlo do ulic údajně jen 66 tisíc lidí /z toho 4 tisíce v Paříži), tedy méně než polovina oproti minulé sobotě. Zklamání vyjadřovali i někteří stoupenci žlutých vest, kteří se sešli na bulváru Champs-Elysées. Někteří demonstranti si stěžují na úřady, které podle nich blokují přístup do Paříže a neumožní hromadné příjezdy autobusů.

REPORTÁŽ Z PAŘÍŽE: Lidi jsou naštvaní a odhodlaní, říká pro INFO.CZ mluvčí žlutých vest

sinfin.digital