Revoluce v Itálii: pacienti si budou moci zvolit smrt místo léčby

ČTK

lup

Italským Senátem dnes prošel zákon, který umožňuje vážně nemocným odmítnout léčbu, která by prodlužovala jejich život. Informovala o tom agentura ANSA. Zákon byl schválen v poměru 180 ku 71 hlasům; proti byly zejména pravicové strany. Umožňuje dospělým osobám připravit dokument, v němž se vyjádří k tomu, jak si přejí být léčeny, pro případ, kdy už takové volby nebudou schopny.

Zákon o právech pacientů ohledně léčby na konci života schválila Poslanecká sněmovna v dubnu, deset let poté, co byl poprvé navržen. Díky dohodě mezi dvěma největšími politickými silami - Demokratickou stranou a Hnutím pěti hvězd - prošel zákon na italské standardy parlamentem rychle, připomněla agentura Reuters.

"Zásluhou parlamentu postoupíme všichni vpřed, co se týče civilizovanosti země a lidské důstojnosti, a tak jsem velmi spokojen," komentoval hlasování Senátu italský premiér Paolo Gentiloni.

Nejostřeji proti zákonu vystupovala protiimigrační Liga severu (LN). "Je to jen předehra k eutanazii," uvedl senátor za LN Marco Centinaio. Proti hlasovala i strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho Vzhůru, Itálie.

Veřejná a parlamentní diskuse o právech pacientů na konci života se časově shodovala s kauzou 40letého Fabiana Antonianiho, známého spíše jako DJ Fabo, který po automobilové nehodě z roku 2014 skončil slepý a bez možnosti pohybovat jakoukoli končetinou.

Antoniani na sklonku letošního února podstoupil ve Švýcarsku asistovanou sebevraždu. Italské policii se posléze sám nahlásil muž, který Fabovi pomohl zemřít. Aktivista Marco Cappato se v čele sdružení podobně smýšlejících lidí dlouhodobě snaží o legalizaci eutanazie. V současné době za to, že při sebevraždě asistoval, čelí soudnímu řízení.

sinfin.digital