Riziko pro miliony muslimů. Indie zpochybnila jejich občanství, hrozí zavírání a deportace

Pavel Novotný

Úřady indického státu Ásám se rozhodly nepřiznat občanství víc než čtyřem milionům obyvatel. Takto postiženi jsou nejčastěji bengálsky hovořící muslimové, kterým teď podle aktivistů hrozí buď deportace do sousedního Bangladéše, nebo i převoz do internačních táborů. Ásám vře a hrozí exploze násilí. Vláda tváří v tvář této hrozbě vyzývá ke klidu a tvrdí, že k internacím nedojde – tedy prý jistě ne v případě „indických občanů“.

Sedmačtyřicetiletá učitelka Hasitun Nissa v Ásámu strávila dětství, vystudovala, vdala se a porodila čtyři děti. Nepamatuje si na zemi svých rodičů, kteří do Indie přišli z Bangladéše. Stanici BBC se svěřila s tím, že rozhodnutí ásámských úřadů přesto očekávala. Jí i dalším milionům bengálsky mluvících obyvatel severovýchodní Indie teď hrozí nejen ztráta volebního práva, ale i majetku, po kterém mnohdy touží jejich sousedé jiné víry a řeči.

Ba co hůře, pokud Hasitun a její příbuzní nepřesvědčí Indii o tom, že do ní patří, úřady je mohou internovat v táboře pro běžence. A nakonec deportovat do zcela neznámého Bangladéše, který ale další běžence přijmout nechce a nemůže.

Tolik vražd a znásilnění! Rohingové, kteří unikli čistkám, živoří. Šéf OSN se mezi uprchlíky zděsil

sinfin.digital