Ropný cenový masakr je pro Rusko extrémně nepříjemný. Jaké jsou možné důsledky?

ANALÝZA | Saúdská Arábie o víkendu zahájila cenovou válku o ropu. Její cena v úvodu pondělního obchodování zažila doslova masakr a klesla o 30 procent. Je to saúdský vzkaz Američanům a hlavně Rusku, které chtějí Saúdové riskantním manévrem dostat zpět k jednacímu stolu a dotlačit k prodloužení omezení těžby, jež Rusové v pátek na jednání ropného kartelu OPEC+ odmítli. Jaké jsou v danou chvíli vyhlídky Ruska a jeho možnosti?

Páteční rozhodnutí Rusů nepodpořit další omezení těžby roztáčí spirálu kroků ropných velmocí se závažnými důsledky. Rusové argumentovali – a to hlavně na nátlak Igora Sečina, šéfa Rosněfti –, že dané omezení prakticky nic nepřinese, protože se k němu nepřipojili američtí těžaři, a jen sníží podíl Rosněfti na trzích.

Podle Rusů bylo správnou reakcí nechat spadnout ceny klidně ke čtyřiceti dolarům, což považují za hranici, kdy se technologicky náročnější, a tedy i dražší americká těžba ropy z břidlic přestává vyplácet. Rusové a po nich i Saúdové tak začali hrát poměrně riskantní hru, kdy je v sázce jejich ekonomická (v krajních případech i politická) stabilita.

Ruské ministerstvo financí v pondělí přispěchalo se zprávou, že i v případě pádu cen ropy do rozmezí 25–30 dolarů za barel bude Rusko schopno financovat výpadek příjmů státního rozpočtu pomocí prostředků z fondu národního bohatství po dobu minimálně šesti let. To je samozřejmě velmi dlouhá doba a je otázkou, jestli by tak dlouho byla schopna vydržet u nízkých cen Saúdská Arábie.

Černé pondělí pro černé zlato. Za propadem cen ropy je saúdský vzkaz Rusku a USA

sinfin.digital