Roušky, ibalgin a běhání v době koronaviru? Doporučení se různí podle toho, komu nasloucháte

Jako by samotná epidemie koronaviru nestačila, úřady a vlády zasažených zemí vydávají rozporuplná doporučení, jak jednat. Není výjimkou, že zatímco jeden úřad určité opatření doporučuje, jiný proti němu varuje. 

Nevhodný ibuprofen?

Ke zmatkům dochází například při užívání léku ibuprofen (a jeho generik), který má údajně zhoršovat průběh nemoci COVID-19. Jako první s informací přišlo francouzské ministerstvo zdravotnictví (původní informace vyšla ve vědeckém časopisu), k němuž se přidala i Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta ještě v úvodu týdne doporučovala, aby se pacienti léku vyhýbali, a pokud možno jej nahradili paralenem.

WHO sice včera otočila a na svém twitterovém účtu uvedla, že se již proti užívání ibuprofenu nestaví, jenže do té doby byla její doporučení v konfliktu například s tvrzením českých lékárníků. Česká lékárnická komora totiž v neděli na sociálních sítích oznámila, že ibuprofen a podobné léky (například nurofen či ibalgin) průběh nemoci COVID-19 nezhoršují. Státní úřad pro kontrolu léků (SÚKL) nakonec ve středu oznámil, že „použití ibuprofenu v souladu s příbalovou informací představuje pro pacienta účinnou a bezpečnou léčbu horečky a bolesti.“ I v případě nemoci COVID-19.

sinfin.digital