Rozdělená osmadvacítka? Maďaři chtějí Srbsko a Černou horu v EU co nejdříve. Němci a Francouzi jsou zdrženliví

ČTK

pav

Maďarsko volá po přijetí Srbska a Černé Hory do EU už v roce 2022, vyplynulo z jednání v Sofii, kde se sešli ministři zahraničí EU a jejich kolegové ze západního Balkánu. Rychlejší integraci podporují i Polsko, Itálie a Rakousko. Zdrženlivé zůstávají Německo a Francie, uvádí agentura Reuters. Termín rozšíření EU o státy západního Balkánu tak rozděluje členské země osmadvacítky. 

Termín rozšíření Evropské unie o státy západního Balkánu rozděluje členské země osmadvacítky. Maďarsko volá po přijetí Srbska a Černé Hory už v roce 2022. Rychlejší integraci podporují i Polsko, Itálie a Rakousko. Německo a Francie jsou ale zdrženlivé. Podle agentury Reuters to vyplývá z dnešního jednání v Sofii, kde se sešli ministři zahraničí EU a jejich kolegové ze západního Balkánu.

Ministři hovořili poprvé o plánu Evropské komise, podle něhož by měly k EU v roce 2025 přistoupit Srbsko a Černá Hora. Šlo by o první vlnu rozšíření bloku na západní Balkán, po níž by později následovalo připojení dalších čtyř zemí tohoto válkou poznamenaného regionu.

Vicekancléř a šéf rakouských populistů řekl, že Kosovo je Srbsko. Už čelí výzvám, aby odstoupil

sinfin.digital