Rozklíží systém S-400 jednotu NATO? USA hrozí Turecku sankcemi

Pavel Novotný

Prostě jej chceme! Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nehodlá ustoupit od nákupu ruského protiraketového systému S-400. To se nelíbí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi do té míry, že Ankaře vyhrožuje hospodářskými sankcemi. Hrozí tak situace, že nákup ruských raket ještě více rozeštve dvě spojenecké země, které stále, byť chladně, spolupracují v rámci NATO.

Ti dva – Trump a Erdogan – se nemají příliš rádi, jakkoliv jsou oba ze stejného těsta. Nebo snad právě proto. V každém případě se kříží mocenské zájmy jejich států. Poslední spor o turecký nákup ruského systému S-400 je jen vyvrcholením, ne příčinou sporu. A ten má jak vojenskou, tedy spíše technickou, tak politickou rovinu.

V časech studené války obě země spojoval nepřítel – sovětský tábor. Stejně jako fakt, že nacionalistické Turecko hledalo bezpečnostní záruky i společenskou inspiraci na Západě. Nástup Erdogana a hlavně jeho ideologů otočil kormidlem: nyní Ankara opět hledí na Východ a jako v osmanských časech má ambici vést islámský (sunnitský) svět.

Izrael ničil íránské cíle v Sýrii a přihlásil se k tomu. Předvolební kampaň nebo vzkaz Rusku?

sinfin.digital