Rozmyslete si cestu do Česka, radí svým obyvatelům Rusko. Varování platí i pro dalších 110 států

ČTK

raz

Ruské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo občany, aby zvážily cestu do 111 zemí, ve kterých jim údajně reálně hrozí zatčení v případě extradiční žádosti americké justice. Oznámila to agentura Interfax. Mezi státy, na které se upozornění vztahuje, je i Česká republika a Slovensko.

Při plánování cest do ciziny mají Rusové pečlivě zvažovat, zda se na ně nevztahují žádosti o vydání do USA. V takovém případě jim hrozí, že je úřady země, kterou hodlají navštívit, mohou eskortovat do Spojených států. Rusko proti takové praxi ostře protestuje a označuje ji za únos. Zvlášť důrazně se Moskva ohradila proti vydání ruských občanů Viktora Buta a Konstantina Jarošenka k potrestání u amerického soudu. But byl zatčen v Thajsku, Jarošenko v Libérii.

Stejným případem může být i kauza ruského hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání z Česka usilují Spojené státy i Rusko. Česká policie zadržela Nikulina loni v říjnu v jednom z pražských hotelů ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). V USA byl Rus obviněn z hackerského útoku, krádeže a spiknutí, když napadl sociální sítě Linkedin a Formspring a webové úložiště Dropbox a získal hesla jejich uživatelů s úmyslem je prodat.

O vydání Nikulina oficiálně požádaly Spojené státy i Rusko. O přípustnosti vydání rozhoduje český soud, samotnou extradici musí potvrdit ministerstvo spravedlnosti ČR. Rusko oznámilo, že udělá vše, aby vydání Nikulina do USA zabránilo. Postup USA ruské velvyslanectví v Praze označilo za "součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům". V USA Nikulinovi hrozí 30 let vězení.

sinfin.digital