Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Rusko a Británie se přely v Radě bezpečnosti kvůli kauze Skripal. Rusové odmítají jakoukoli odpovědnost

Rusko a Británie se přely v Radě bezpečnosti kvůli kauze Skripal. Rusové odmítají jakoukoli odpovědnost

Rusko odmítá jakoukoli odpovědnost za zločin spáchaný na britském území, jehož oběťmi je dvojice ruských občanů. Prohlásil to dnes ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja, podle něhož stojí za otravou někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery zřejmě tajné služby jiných zemí. Britská zástupkyně Karen Pierceová prohlásila, že Rusko se vyostřenou rétorikou snaží připravit půdu, aby mohlo odmítnout očekávané závěry odborného zkoumání látky použité při otravě.

"Zločin, možná teroristický čin, byl spáchán na britském území a oběťmi jsou naši občané," prohlásil Něbenzja během dnešního mimořádného jednání Rady bezpečnosti OSN, o jehož svolání požádalo Rusko.

Británie a Spojené státy si podle ruského zástupce "hrají s ohněm a budou litovat", když z útoku obviňují Moskvu. Všechno nasvědčuje tomu, že jde o dobře připravenou a koordinovanou protiruskou kampaň, řekl Něbenzja.

Britské tajné služby jsou podle dnešních informací přesvědčeny, že se jim podařilo lokalizovat tajnou ruskou laboratoř, která vyrobila nervově paralytický jed použitý při útoku v jihoanglickém Salisbury.

Pierceová před zasedáním RB OSN dala najevo obavy, že se Rusko snaží připravit půdu pro odmítnutí závěrů zkoumání použité látky, které má příští týden prezentovat Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Ptáme se, mají se Rusové čeho bát?" řekla novinářům britská velvyslankyně s tím, že Londýn se na zprávu OPCW těší a nemá co skrývat.

Během jednání RB pak sdělila, že britské úřady předaly Skripalově dceři žádost ruského konzulátu, aby jí mohl jako ruské občance v zahraničí poskytnout konzulární služby. "Přání slečny Skripalové musí být bráno v úvahu," řekla Pierceová.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1