Rusko a Turecko chtějí využít stažení amerických vojáků a koordinovat své akce v Sýrii

ČTK

Moskva a Ankara se domluvily na koordinaci mezi vojenskými zástupci v Sýrii po stažení sil USA z této blízkovýchodní země. Podle agentur to dnes sdělil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po schůzce v Moskvě, které se kromě něj zúčastnil ruský ministr obrany Sergej Šojgu a jejich turečtí kolegové Mevlüt Çavuşoglu a Hulusi Akar.

"Pochopitelně jsme zvláštní pozornost věnovali novým okolnostem, jež vznikly v souvislosti s oznámením Spojených států, že stahují své vojáky," řekl po jednání s Turky ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Bylo dosaženo dohody o tom, že vojenští představitelé Ruska a Turecka... budou pokračovat v koordinování svých kroků v nových podmínkách se zaměřením na úplné vykořenění teroristické hrozby v Sýrii," dodal.

Çavuşoglu po schůzce v ruské metropoli mimo jiné řekl, že Turecko má v úmyslu pokračovat v působení v Sýrii v těsné spolupráci s Ruskem a Íránem. Uvedl rovněž, že Moskva a Ankara se shodují v názoru, že je nezbytné zlikvidovat všechny teroristické organizace v Sýrii.

sinfin.digital