Ruský cenzurní úřad zažaloval komunikační službu Telegram

ČTK

bau

Ruská státní agentura Roskomnadzor, hlavní úřad cenzurního dohledu, dnes zažalovala provozovatele internetové komunikační služby Telegram, neboť neposkytl vyžádané klíče k rozšifrování uživatelských zpráv. Informovala o tom agentura TASS. Službě, která je díky zašifrované komunikaci velmi oblíbená, hrozí v Rusku odpojení.

Roskomnadzor se v žalobě domáhá vyhrazeného přístupu k uživatelské komunikaci. Zakladatel služby Pavel Durov, který stojí i za oblíbenou ruskou sociální sítí VKontakte, již dříve řekl, že poskytnutí přístupu k šifrovaným zprávám uživatelů odporuje 23. článku ruské ústavy ohledně práva na listovní tajemství. Upozornil také na to, že provozovatel služby žádný šifrovací klíč nemá, neboť si je vytváří zařízení uživatelů.

O přístup k Telegramu usiluje ruská tajná služba FSB, která argumentuje tím, že službu používali kupříkladu pachatelé loňského dubnového atentátu v petrohradském metru, který si vyžádal 16 mrtvých. Ruské úřady pod záminkou boje proti terorismu zpřísňují v posledních letech dohled nad internetem.

sinfin.digital